Installation af køretøjsenheder

Sidst opdateret: 19.09.2023

For at køretøjsenhederne i Tivilo systemet kan bruges korrekt skal enheden fastmonteres solidt i køretøjet så ikke enheden kan løsne sig og mangle strøm eller hoppe ud af holderen og gå i stykker, samtidig med, at kursisten nemt kan observere køretøjsenheden uden at udsynet i køretøjet forstyrres.

I denne artikel kommer nærmere vi ind på vores normale procedurer for installation af enhederne samt vores anbefalinger i forhold til ekstraudstyr.

Skal vi hjælpe med installationen eller vil i klare det selv?

Hvis du ønsker at få hjælp med at installere køretøjsenhederne og anlægget er placeret i Danmark så kan vi hjælpe dig. Du kan finde vores installationspriser på siden “Priser“.

Vi installere køretøjsenhederne i samarbejde med I.L. Montering som også har været behjælpelig med udarbejdelsen af denne artikel, hvilket vi takker for. Kontaktoplysningerne kan du finde her:

I.L. Montering
http://www.il-montering.dk
[email protected]
+45 4014 6505
Ejbyvej 59, Ejby
4623 Ll-Skensved

For vores kommende udenlandske kunder har vi endnu ikke etableret nogle samarbejdspartnere vi kan referere til og vi kan derfor ikke stå for installation i udlandet, men vi arbejder på nuværende tidspunkt på at få en samarbejdspartner i Norge.

Beslag og mobilholdere (Brodit)

Hos alle vores eksisterende kunder (Anno 2023) har vi valgt at anvende monteringsudstyr fra den svenske virksomhed Brodit (https://www.brodit.se/) . Brodit tilbyder et stort udvalg af monteringsudstyr til smartphones og tablet med specifikke monteringskit til bestemte køretøjsmodeller og med mulighed for fleksible monteringspakker til køretøjer som der ikke eksistere modelspecifikke løsninger til. Brodit sælger udstyr til hele norden og vores kommende udenlandske kunder vil derfor med god sandsynlighed også kunne indkøbe monteringsudstyr herfra.

Vi har med tiden opbygget mange erfaringer i brugen af deres produkter og der findes altid en løsning der kan bruges til vores kunders køretøjer. Holderne har et godt greb om enhederne og vi oplever sjældent enheder som har løsnet sig trods daglige hårde opbremsninger og undvigemanøvre og vi kan stå inde for kvaliteten af deres monteringsudstyr.

For at det rigtige udstyr til lige netop jeres køretøjer kan findes er det vigtigt, at i har lavet en liste over alle køretøjerne med køretøjets mærke, model og deres produktionsår/årgang.

Dette skyldes som tidligere nævnt, at der til visse køretøjsmodeller findes specifikke beslag lavet til køretøjet, hvor der ikke gør til andre modeller. Dernæst kan det rigtige beslag også variere alt efter hvilken årgang som køretøjet hører til, eksempelvis kunne der findes ét beslag til en lastbil produceret i tidsrummet 1995 og 2005 og et andet beslag til modeller fra 2005 og frem som måske ikke er kompatible med hinanden hvis nu instrumentbrættet er blevet lavet om på nyere modeller.

Som eksempel vil en udstyrspakke til biler oftest bestå af to dele:

 1. Et ProClip beslag til montering på instrumentbrættet i bilen

 2. En justerbar mobilholder som kan tilpasses i bredden til mange modeller af smartphones med fast strøm (Mere om fast strøm senere i artiklen)
Eksempel på ProClip beslag til montering på instrumentbrættet
Eksempel på justerbar mobilholder med fast strøm

Udover dette udstyr findes der andet tilbehør som alt efter forholdene på jeres anlæg kunne være interessant for jer at medkøbe vi nu vil gennemgå.

Flere typer beslag og alternativt udstyr

I kan også være i den situation at der findes mange forskellige typer beslag til det samme køretøj som muliggøre forskellige placeringer i køretøjet. På visse modeller kan det være muligt både at placere enheden til højre eller til venstre for rattet, oppe til venstre på A-stolen eller nede ved gearstangen. Den sidste løsning anbefaler vi ikke, da kursisten så skal kigge ned for at se på køretøjsenheden, hvilket tager deres øjne væk fra vejen.

Montering på A-stolpen til venstre
Montering til venstre for rattet
Montering til højre for rattet

I kan også være i den situation, at der ikke findes noget modelspecifikt udstyr til jeres køretøjer. Vi har oftest set dette i forbindelse med installation af Tivilo i busser, men kan også forekomme i andre køretøjer. I denne situation har vores kunder mulighed for at købe en universelt beslag som kan skrues ned i instrumentbrættet, hvortil der kan monteres en piedelstal-arm som kan justeres så mobilholderen og køretøjsenheden sidder oppe ved siden af rattet. Vi har inkluderet links til produkterne under de nedenstående illustrationer:

Beslag til at skrue holder ned i instrumentbrættet
Artikelnr.: 215748
https://www.brodit.se/sv/product/215748
Justerbar piedelstal-arm
Artikelnr.: 202020
https://www.brodit.se/sv/product/202020
Forlængerstykke til piedelstal-arm
Artikelnr.: 202025
https://www.brodit.se/sv/product/202025

Før i kan tage endelig stilling til, hvor og hvorledes at køretøjsenheden skal monteres, så er det godt at sikre jer, at der ikke sidder noget andet eftermonteret udstyr i køretøjet som kunne komme i vejen for monteringsudstyret til Tivilo. Dette kunne eksempelvis være holdere til walkie-talkies eller vejledninger i køretøjet i forbindelse med undervisning.

Hvilken holdere til køretøjsenhederne skal vi vælge?

Hos Brodit findes der også flere slags mobil- og tabletholdere som kan anvendes. I dette afsnit snakker vi udelukkende om holdere til mobiltelefoner, da vi stadig er i gang med at indsamle erfaringer i forhold til holdere til vores tablets før vi kan give nogle generelle vejledninger omkring holdere til tablets. Hvis i er interesseret i montering af tablets så er i velkommen til at kontakte os.

Der findes primært to typer mobilholdere, henholdsvis holdere med en fast bredde til specifikke modeller af smartphones som ikke kan justeres og justerbare holdere som kan tilpasses til mange størrelser smartphones.

Vi har valgt kun at anbefale holdere som kan justeres i bredden, hvilket skyldes, at der med hver ny generation af mobiler altid vil være ændringer til dimensionerne på enhederne hvilket betyder, at den dag vi skal udskifte enheder som er defekte eller opgradere jeres anlæg med nye enheder så kan vi måske ikke længere købe den samme model eller finde en mobiltelefon med de samme dimensioner som dem der sad i køretøjerne i forvejen. Dette kan resultere i, at alle holderne i køretøjerne skal udskiftes sammen med enhederne, hvilket både koster vores kunder flere penge og mere arbejdstid, hvor bredden på holderne blot skal justeres i det andet tilfælde, hvilket er en simpel procedurer.

Derfor vil vores anbefaling være den følgende mobilholder:

Justerbar mobilholder med fast strøm
Artikelnr.: 727203
https://www.brodit.se/sv/product/727203

Denne holder kan justeres i bredden fra 70mm og op til 83mm, hvilket cirka svarer til mobiltelefoner på mellem 5,8″ og 6,8″, hvilket giver os flere muligheder i fremtiden for at finde nye mobiler ved opgradering. Holderen har tilt-funktion så holderen kan drejes mod føreren uanset om en monteres til højre eller venstre for føreren. Dernæst bruger holderen fast strøm, hvilket vi vil komme ind på vigtigheden af i næste afsnit.

Hvis du er ny kunde som skal have installeret Tivilo og selv vil indkøbe udstyr, så skal indkøb af mobil- eller tabletholderen altid koordineres med os. Dette skyldes, at vi oftest står for indkøbet af mobiltelefoner og/eller tablets, og derfor skal vi altid sikre os, at holderne og Tivilo enhederne passer sammen.

Strømtilførsel i køretøjerne

Som vi nævnte i det forrige afsnit, så anbefaler vi holdere med fast strøm, hvilket vil sige, at strøm tilkobles direkte på batteriet udenom tændingen således, at Tivilo enhederne får strøm selv når køretøjet er slukket.

Dette skyldes, at køretøjsenhederne er lavet til at køre 24/7 uden interaktion fra hverken kursister eller instruktører og derfor er det vigtigt, at enhederne får strøm hver dag for at de ikke løber tør for strøm.

Vi har på nuværende tidspunkt ikke de præcise vejledninger til hvordan strømmen monteres på batteriet, men så snart vi har denne information til rådighed vil vi lave en vejledning til dette på denne side. I mellemtiden rådføre vi os med I.L. Montering i forhold til kunder som ønsker at opsætte monteringsudstyr selv.

Der findes også mobilholdere fra Brodit hvor strømmen tilkobles via cigarstikket. Vores erfaringer med disse, at disse med gentagne hårde opbremsninger og undvigemanøvre løsner sig og ikke giver strøm korrekt og derfor kræver løbende vedligeholdelse samtidig med, at disse først giver strøm når køretøjet startes, hvilke gør at vi ikke kan anbefale disse holdere til Tivilo.

Hvis der af forskellige årsager skulle være et ønske eller et behov for at installere mobilholderne uden fast strøm så er det vigtigt at gøre klart, at dette betyder ekstra vedligeholdelse for personalet på anlægget som skal etableres faste rutiner med at lade enhederne op i perioder hvor køretøjerne ikke er ude og køre så ofte.

Hvordan finder vi selv udstyr til vores køretøjer?

Hvis i skulle være interesseret i selv at installere udstyr i køretøjsenhederne så kan du her finde et par tips til hvordan du finder de rigtige beslag til jeres køretøjer.

Brodits hjemmeside (https://www.brodit.se/) er som udgangspunkt på svensk. Hvis du føler dig mere komfortabel med engelsk kan du skifte sproget oppe i højre hjørne.

I forhold til mobilholderen så anbefaler vi holderen vi nævnte tidligere med artikelnummer 727203 (https://www.brodit.se/sv/product/727203) da denne model kan justeres i bredden og dermed også er fremtidssikker i forhold til nyere mobiltelefoner. Som tidligere nævnt har vi ikke nogle generelle anbefalinger omkring montering af tablets endnu og vi anbefaler jer derfor at kontakte os omkring indkøb af tabletholdere.

Når du har indsamlet en liste med køretøjernes mærker, modeller og deres årgange kan du søge efter beslag på forsiden af Brodits hjemmeside ved at bruge dropdown listen “Välj fordon/Choose vehicle” til at vælge mærket på køretøjet.

Derefter vil en ny dropdown liste blive vist lige nedenunder kaldet “Välj model/Choose model” hvor du kan vælge køretøjsmodellen.

Når modellen er valgt vil en ny dropdown blive vist igen kaldet “Välj år/Choose year” hvor produktionsåret/årgangen for køretøjet kan vælges. Når året er valgt vil der automatisk blive søgt på alt det udstyr Brodit har til rådighed om det givne køretøj. Her er vist et eksempel på en søgning efter udstyr til en Toyota Aygo fra 2015:

Når du har fundet et produkt der ser interessant ud kan du notere dig artikelnummeret for at genfinde produktet senere:

Når du trykker ind på et produkt har du mulighed for at klikke over på “Instruktioner/Instructions” og se en vejledning til hvordan produktet installeres.

Spørgsmål for nye kunder

 1. Hvor mange køretøjer skal vi have monteringsudstyr til?
 2. Skal vi anvende mobiltelefoner eller tablets som køretøjsenheder i køretøjerne?
  • Hvis i ønsker at installere tablets, så kontakt Tivilo for hjælp med indkøb af udstyr til disse.

 3. Har vi lavet en liste over køretøjsmodeller og deres produktionsår/model-årgang?

 4. Findes der noget eksisterende udstyr i køretøjerne som kan komme i vejen for monteringen af køretøjsenhederne?
  • F. eks. holdere til walkie-talkies mm.
  • OBS: Dette er ekstra vigtigt at være opmærksom på hvis i ønsker at installere tablets i køretøjerne som selvfølgelig fylder mere i køretøjet.

 5. Hvis flere beslag findes til den samme køretøjsmodel, hvor ønsker vi så at have køretøjsenheden placeret?
  • F. eks. Til højre eller venstre for rattet eller oppe på A-stolpen til venstre

 6. Hvis vi selv ønsker at indkøbe monteringsudstyr, har vi så koordineret indkøb af mobilholdere med Tivilo for at sikre at Tivilo enhederne passer i holderne?

Gå tilbage til vejledningsoversigten